Avishai Cohen Trio - Gently Disturbed (2008)

Dvojklikem na obrázek ho zobrazíte v plné velikosti

Oddálit
Přiblížit

Avishai Cohen Trio - Gently Disturbed (2008)

Můžete být první, kdo napíše recenzi tohoto produktu

Běžná cena: 399,00 Kč

Akční cena 374,00 Kč

CD

Do 21 dnů

NEBO

Další informace

` ` ` ` ` ` ` ` ` ` ` ` ` ` ` ` ` `
Interpret Avishai Cohen Trio
Titul Gently Disturbed (2008)
Nosič CD
Typ nosiče CD
Dostupnost Do 21 dnů
Dodání do dnů 21
Tracklist 1. Seattle
2. Chutzpan
3. Lo Baiom Velo Balyla
4. Pinzin Kinzin
5. Puncha Puncha
6. Eleven Wives
7. Gently Disturbed
8. The Ever Evolving Etude
9. Variations In G Minor
10. Umray
11. Structure In Emotion
Popis Formát: Audio CD
Žánr: Jazz
Styl: Post Bop
Stopáž: 53:06

Sestava:
Avishai Cohen - kontrabas, aranžmá
Mark Guiliana - bicí
Shai Maestro - piano

Nová nahrávka tria Avishaie Cohena , nahraná ve švédském Göteborgu, nepřináší nová sdělení ani závažnější stylový posun. Pracuje s vyjadřovacími prostředky, které se u konrabasisty standardně vyskytují, jako je složitá metrická struktura, spleť rytmů, výrazná melodika s etnickými nebo „klasickými“ názvuky.

V jednom snad přeci Cohen jazzové trio posouvá vpřed. Totiž v dalším potlačení klavíru jako hlavního nástroje „klavírního“ tria. Těžko říci, zdali se z osobního rukopisu stane obecnější trend, každopádně Cohen takto, ne poprvé, posunuje náhled na jazz v klasickém triovém obsazení. Standardního kráčivého basu se nedočkáte, zato se hned od první skladby Seattle ponoříte do Cohenova soukromého světa, plného naléhavých romantizujících melodií a melancholických témat.

Typickým příkladem je Eleven Wives s tématem zvonícím v uších všem příznivcům minimalismu. Zní poněkud jako z pera M. Nymana. Cohen však málokdy zůstává u prosté minimalistické expozice. V dalších iteracích nakládá další vrstvy tak, že z tématu zbude jen metrický půdorys a tušený harmonický vzorec. Ve srovnání se staršími nahrávkami trio působí také více konzistentně, místy má člověk pocit, že poslouchá prototyp jazzové hudby budoucnosti, totiž amalgám nadpřirozené hudební živelnosti a roboticky přesného jazzového stroje. Takto i to nejbanálnější téma nemůže vlastně vyznít hloupě.

Velkým překvapením je pouze jedenadvacetiletý izraelský pianista Shai Maestro , který kupodivu převzal místo po Samu Barshovi s naprostou samozřejmostí bez jediného zaváhání nebo náznaku rozpaků. Jeho hra je velmi precizní, disponující velkou technikou a na svůj věk muzikantským nadhledem. Album nabízí většinu skladeb autorsky Cohenových, dvě tradiční písně Lo Balom Velo Balyla , Puncha Puncha , jež jsou rozvedeny spíše směrem k evropské klasické hudbě, než k hudbě středního Východu.

Ostatně podobně jako úvodní Seattle a závěrečná Structure in Emotion , které jsou oproštěny od zahuštěné harmonické složitosti, typické pro mainstreamový jazz americké provenience. Rytmickým oříškem je Pinzin Kinzin , ve které se prohání trio v nejrůznějších metrech, až se jeden nemůže dopočítat. Takový vypečený manýristický rébus pro zvídavé posluchače.

Tato nahrávka má jistě šanci zaujmout i mimo sféru jazzových fanoušků. Pustí totiž každého mnohem blíže směrem k epicentru výbuchu hudby díky své zdánlivé jednoduchosti. Navíc je dobré vědět, že Avishai Cohen umí dělat i jinou hudbu (Chick Corea Trio, Claudia Acuňa Band a tak dále). Je totiž šance, že i příští deska bude pestrá, plná nápadů a nezapadne mezi průměr. Gently Disturbed , tedy „lehce rozrušený“ zůstává nejeden, kdo pečlivě poslouchá. Pozor však na propuknutí reaktivních depresí u citlivějších jedinců.

SKU 0016728460729
Ean 0016728460729
Rok vydání 2008
Pořadové číslo 1000106242
Sleva Sleva 6 %
Doporučená prodejní cena 399,00 Kč

Štítky produktu

Štítky oddělujte mezerou. Víceslovné uzavřete v apostrofech (').