Pavel Helebrand - Jesličky Svatého Františka (1997)

Dvojklikem na obrázek ho zobrazíte v plné velikosti

Oddálit
Přiblížit

Pavel Helebrand - Jesličky Svatého Františka (1997)

Můžete být první, kdo napíše recenzi tohoto produktu

Běžná cena: 159,00 Kč

Akční cena 143,00 Kč

CD

Zrušeno, doprodej skladových zásob

NEBO

Další informace

` ` ` ` ` ` ` ` ` ` ` ` ` ` ` ` ` `
Interpret Pavel Helebrand
Titul Jesličky Svatého Františka (1997)
Nosič CD
Typ nosiče CD
Dostupnost Zrušeno, doprodej skladových zásob
Dodání do dnů 14
Tracklist 1. Jesličky Svatého Františka
Popis Formát: CD, Album
Žánr: Klasika

Autor: Pavel Helebrand

Vánoční hra Jesličky svatého Františka se již stala tradiční součástí ostravských Vánoc. Její uvádění se setkalo v uplynulých letech s velkým ohlasem diváků. V inscenaci účinkují děti i dospělí a je určena obecenstvu od pěti až do sta let.
Vánoční hra se zpěvy skladatele Pavla Helebranda je inspirována příběhy a událostmi ze života svatého Františka z Assisi. Tento světec (1182–1226), který se v moderní době stal patronem ekologů, se za svého života proslavil láskou ke všem živým tvorům, pokorou a životem v dobrovolné chudobě. Byl také básníkem a svá kázání často lidem přednášel ve formě udivujících divadelních výstupů, které doháněly k smíchu i k slzám. Aby lidem přiblížil noc Božího narození, postavil František v italském Grecciu první jesličky. Tak se stal zakladatelem oblíbené tradice, jež se udržuje až do našich dnů – postavit vlastní betlém v kostele, na náměstí nebo doma pod vánočním stromkem. Originální libreto hry zahrnuje i původní dochované texty sv. Františka, jako je např. „Chvalozpěv bratra Slunce“.

Hra, v níž František a jeho bratři bojují proti nástrahám samotného ďábla, vychází z poetiky lidového divadla, a proto jí nechybí humor, napětí a překvapivá rozuzlení. Celý příběh prostupuje melodická, emotivní hudba v živém provedení sólistů, vícehlasého sboru a komorního orchestru.
Roli sv. Františka ztvární Petr Sýkora (člen činohry NDM), v roli sv. Kláry alternují sopranistky Veronika Holbová a Simona Mrázová, zlého sedláka Pepína hraje Roman Vlkovič a Vojtěch Kupka (sólista opery NDM), roli čerta pokušitele hraje Juraj Čiernik (sólista opery NDM). Družinu Františkových bratří vede Jiří Halama (sólista opery NDM). V rolích Františkových bratří, sester sv. Kláry, andělů a zvířátek účinkují členové Operního studia vedeného Lenkou Živockou a v neposlední řadě i ostravští amatérští herci a zpěváci. Osmičlenný orchestr složený ze členů operního orchestru NDM řídí Jurij Galatenko. Hudební nastudování Lenka Živocká, výprava Tomáš Volkmer, dramaturgie Tereza Pogodová, režie Pavel Helebrand.
SKU PH0001-2
Rok vydání 1997
Pořadové číslo 1000141157
Sleva Sleva 10 %
Doporučená prodejní cena 159,00 Kč

Štítky produktu

Štítky oddělujte mezerou. Víceslovné uzavřete v apostrofech (').