Shukar Collective - Urban Gypsy (2005)

Dvojklikem na obrázek ho zobrazíte v plné velikosti

Oddálit
Přiblížit

Shukar Collective - Urban Gypsy (2005)

Můžete být první, kdo napíše recenzi tohoto produktu

Běžná cena: 239,00 Kč

Akční cena 215,00 Kč

CD

Zrušeno, doprodej skladových zásob

NEBO

Další informace

` ` ` ` ` ` ` ` ` ` ` ` ` ` ` ` ` `
Interpret Shukar Collective
Titul Urban Gypsy (2005)
Nosič CD
Typ nosiče CD
Dostupnost Zrušeno, doprodej skladových zásob
Dodání do dnů 30
Tracklist 1. Calling Tamango 3:10
2. The Wind 4:36
3. Malademna 4:35
4. Gipsy Blooz 4:04
5. Taraf 3:25
6. Oh, Mother... 3:22
7. Bar Boot 6:10
8. Shub 5:03
9. Mamo 4:32
10. Hahaha 4:34
11. Dispariæ Romanes 4:08
12. Do Baba 3:40
13. Lautarium 5:05
14. Verbal Fight 4:00
15. Wander 3:44
Popis Formát: CD, Album
Žánr: Electronic, Folk, World, & Country
Styl: Romani

Až někdo bude rozplétat rodokmen dnešní balkánské horečky, kterou si většina našinců spojuje víc s rumunskými kutálkami Taraf de Haidouks a Fanfare Ciocarlia nežli s rumunskými ursari (medvědími krotiteli), nevyhnutelně narazí na bláznivý projekt Shukar Collective.

Devítičlenný ansámbl vede zpěvák a perkusista Napoleon (hraje na dřevěný barel a darbuku), který se v minulosti na výbornou předvedl na desce Dumbala Dumba krajanů Taraf de Haidouks. Na koncertech Shukar Collective vystupuje i jeho manželka Nadia – coby jediná tanečnice. Stejně důležitým členem pro soubor je i dvaašedesátiletý zpěvák Tamaga, který se na místní lidové hudební scéně pohybuje od svých šestnácti let a originálnímu zvuku Shukar Collective přispívá jak svou hrou na kuchyňské lžíce, tak hlasem, který se moc neliší od Louise Armstronga. Dalším zpěvákem a multiinstrumentalistou je zde čtyřiadvacetiletý mladík Clasic, který je i přes svůj nízký věk v jeho domovské vesničce už dnes považovaný za žijící legendu ursari hudby. Svůj volný čas tráví sbíráním vyhozených kovových předmětů, kterých jsou plná pole kolem jeho domorodé vesnice. Tamaga i Clasic tak dnes namísto medvědaření tímto způsobem živí své početné rodiny a hraní v kapele pořád berou jako koníček (musím připomenout, že druhé a zatím poslední album Urban Gypsy vyšlo v polovině roku 2005 na známé značce World Music Network).

A jak to vlastně všechno začalo? Vraťme se o nějakých šest let do minulosti, kdy se někde v Rumunsku - evropské zemi, kde dnes žije přes dva a půl milionu Romů, čelící takové míře chudoby a diskriminace, že si to lze jen stěží představit – se potkali všichni ti – výše zmínění a už po první jam-session si dali název Shukar, a když později jednomu z nich bukurešťský DJ a producent Dan Handrabur (také Dreamdoktor, jinak zakladatel značky Outersanctum Music) koupil televizi a koně, tak oni mu za to slíbili, že své umění dají do služeb elektroniky a techna. Přidali se tvůrce televizních reklam, filmař a producent Cristian Stanciu, úspěšný malíř a grafik Mitos Micleusana, undergroundový DJ a pirátský rozhlasák DJ Vasile (jinak člen spolku NSK), jeden z nejlepších hráčů na kontrabas v Rumunsku Vlaicu Golcea, který se kromě vystupování v jazzových orchestrech nechává stále častěji obklopovat lidmi z taneční scény a využívá tak spousty nabídek, kde může spojit něco, co by mohlo znít jako akustický jazz s počítači. Posledním členem Shukar Collective je skladatel a technař Marius Matesan, který je nejmladším členem SC a kromě psaní skladeb pro skupinu, se v Rumunsku jeho skladatelské aktivity točí i kolem osobností tzv. populární hudby.

Srážka agresivně emocionálních hlasů a perkusí s moderní technologií, samply cimbálu, gajd a dalších akustických nástrojů svou výbušností připomíná nedávný projekt Electric Gypsyland a nebo všem výletům DJ Shantela na Balkán.

Balkánská hudba ale i tak bude našemu posluchači známá spíše s filmů uváděných před časem i Českou televizí. Film Underground Sarajevského režiséra Emira Kusturici vypráví o trpce ironickém pohledu na rozpad Jugoslávie a atmosféru celého filmu podbarvuje hudba balkánských dechařů Kocani Orkestar. Filmový klub tak v sérii filmů Emira Kusturici uvedl i romskou epopeji Dům na věšení, ve které zní hymna Ederlezi, kterou tu s Bregovicovým ansámblem zpívá čtyřicetiletá Polská zpěvačka Kayah. Do třetice bych ještě zmínil film Vengo režiséra Tonyho Gatlifa (m.j. snímky Latcho Drom a Gajdo Dilo). Zatím poslední Gatlifův snímek se odehrává v Andalusii na jihu Španělska a v hlavní roli je zde… opět hudba.

Coordinator [Design] – Duncan Baker
Design – Undertow
Engineer [VdV Music Studios] – Alex Dragomir
Mastered By [CMS-Lab] – Christian Mike Sugar
Photography By – Anamaria Stoica, Cosmin Bumbuț
SKU TUGCD1037
Ean 0605633003727
Rok vydání 2005
Pořadové číslo 1000067563
Sleva Sleva 10 %
Doporučená prodejní cena 239,00 Kč

Štítky produktu

Štítky oddělujte mezerou. Víceslovné uzavřete v apostrofech (').