Tomasz Stanko Quintet - Music For K - Polish Jazz Vol. 22 (Edice 2016)

Dvojklikem na obrázek ho zobrazíte v plné velikosti

Oddálit
Přiblížit

Tomasz Stanko Quintet - Music For K - Polish Jazz Vol. 22 (Edice 2016)

Můžete být první, kdo napíše recenzi tohoto produktu

Běžná cena: 249,00 Kč

Akční cena 232,00 Kč

CD

Do 7 dnů

NEBO

Další informace

` ` ` ` ` ` ` ` ` ` ` ` ` ` ` ` ` `
Interpret Tomasz Stanko Quintet
Titul Music For K - Polish Jazz Vol. 22 (Edice 2016)
Nosič CD
Typ nosiče CD
Dostupnost Do 7 dnů
Dodání do dnů 7
Tracklist 1. Czatownik 5:42
2. Nieskończenie mały 4:04
3. Cry 8:41
4. Music for K 16:15
5. Temat (Czatownik) 0:46
Popis Formát: CD, Album, Reissue, Remastered
Původní vydání: 1970
Žánr: Jazz
Styl: Free Jazz

Tomazs Stanko je již zkušený a ostřílený muzikant, který prošel všemožným ohněm a ledem, jenž jej vytvaroval do nynější podoby. Jeho práce v jazzovém světě začala již v roce 1962, kdy založil s českotěšínským pianistou Adamem Makowiczem skupinu Jazz Darings. Jako mladí začínající muzikanti se pustili Stanko s Makowiczem do formování tvorby zvané free jazz a pracovali s melodiemi Ornetta Colemana, Johna Coltrana, Milese Davise nebo George Russella.

Jemněší notu a lyrické pojetí jazzu pak pochytil Stanko, když hrál ve skupině pianisty Krzysztofa Komedy. Komedy později odcestoval do USA a Stanko se pustil do práce na vlastní pěst. Jeho schopnosti a věhlas rostly, až se v roce 1970 stal členem Globe Unity Orchestra Alexandra Schlippenbacha. Později také začal spolupracovat s významnými hráči na mezinárodním hřišti. Jeho kolegy se stali muzikanti jako Chico Freeman, Howard Johnson nebo Cecil Taylor.

Jeho orientace na free jazz se malinko pootočila k trochu rozdílnému ECM stylu. V tom také již vyšlo jeho album Bluish. Další album Matka Joanna pokračovalo ve stejném ražení a věhlas Stanka rostl. Umocnily jej ještě další desky jako například Litania: The Music of Krzysztof Komeda (1997, spoluhráči Bobo Stenson, Anders Jormin a Tony Oxley) a From the Green Hill (1998, spoluhráči Dino Saluzzi, John Surman, Michelle Makarski, Anders Jormin a Jon Christensen).

V roce 2002 vyhlásila porota udělení významné European Jazz Prize následovně: „Stanko vytvořil jedinečný styl a osobitou hudbu, která je okamžitě rozeznatelná a nepochybně svá. Je to hráč světové úrovně, stylista, charismatický interpret a originální autor hudby, ve které převládá jednoduchost formy a melodičnost jako výsledek dlouholeté práce, hledání a zkušeností. Tomasz Stanko je skutečně mistrem a vůdčí osobností evropského jazzu.“

Obsazení:
Bass – Bronisław Suchanek
Composed By – Tomasz Stańko
Drums – Janusz Stefański
Saxophone [Alto] – Zbigniew Seifert
Saxophone [Tenor] – Janusz Muniak
Trumpet – Tomasz Stańko
SKU 959035-9/M
Ean 0190295903596
Rok vydání 2016
Pořadové číslo 1000132948
Sleva Sleva 7 %
Doporučená prodejní cena 249,00 Kč

Štítky produktu

Štítky oddělujte mezerou. Víceslovné uzavřete v apostrofech (').